VZOROVÝ JÍDELNÍČEK
PONDĚLÍ
snídaně Obložená miska s čerstvou zeleninou
svačina Tvarohový desert s kešu ořechy
oběd Brokolicová rýže s krůtím steakem a zakysanou smetanou
svačina Zelené smoothie
večeře Zeleninový salát se semínky a tzatziki dresinkem
ÚTERÝ
snídaně Kapustové lívance se zeleninou
svačina Proteinová svačinka
oběd Restované fazolky se zelím a masovými nudličkami
svačina Kefírový desert
večeře Zeleninový salát s hermelínem
STŘEDA
snídaně Hemenex s čerstvou zeleninou
svačina Desert se zakysanou smetanou a lískovými oříšky
oběd Proteinové těstoviny s domácím pestem, olivami a filírovaným kuřecím masem
svačina Zapečená brokolice s nivou a sezamovým semínkem
večeře Cuketovo-lilkové ratatouille s balkánským sýrem
ČTVRTEK
snídaně Míchaná vajíčka s čerstvou zeleninou
svačina Jogurt s vlašskými ořechy
oběd Mořská štika s dušenou zeleninou a bylinkama
svačina Zeleninový cottage
večeře Zeleninový salát se zakysanou smetanou a sýrem
PÁTEK
snídaně Vaječná omeleta s houbami
svačina Tvarohový desert s chia semínky
oběd Proteinové těstoviny se špenátem a kuřecím masem
svačina Mandlový nápoj
večeře Zeleninové ratatouille s lískovým oříškem
Sobota a neděle vlastní stravování - příprava dle doporučení.
Doporučené potraviny pro stravování na sobotu a neděli
1 běžné jídlo bohaté na bílkoviny
150g krůtí nebo kuřecí maso
150g králičí maso nebo zvěřina
120g hovězí nebo telecí maso
100g jehněčí nebo skopová kýta
180g čerstvé ryby
120g tuňák ve vlastní šťávě
Povolená zelenina
artyčok
lilek baklažán¨brokolice
celer i řapíkatý
cuketa
čekanka
zelené fazolky
fenykl
houby
chřest
květák
Zdravé tuky
olivový olej
slunečnicový olej kokosový olej
dýňový olej
řepkový olej
max. 2 polévkové lžíce na den
chia semínka
Dochucovadla
sůl
vinný ocet 1 čajová lžička
aceto Balsamico 1 čajová lžička
jednodruhové koření
0,25 l zeleninový vývar
150g tofu natural
100g sojové maso
120g mořské plody
120g drůbeží nebo hovězí játra
150g šunka od kosti
200g šmakoun
kapusta včetně růžičkové
mořské řasy
polníček
pórek
rukola
ředkev bílá i červená
paprika zelená nebo světlá
řeřicha
salát všechny druhy zelených
špenát
mandle
konopné semínko
dýňové semínko
lněné semínko
kešu
vlašský ořech
0,25 čistý masový vývar z libového masa
čerstvé bylinky
sušený česnek
čerstvý česnek 1 stroužek
3ks slepičí vejce
200g sýr Cottage
120g syrečky
50g parmazán
sojové klíčky
kysané zelí nedoslazované
patizon
kedluben
okurka salátová
petržel
chlorella
červená čočka 2 pol. lžíce/den
cibule bílá i červená 1 ks střední
dýně hokaido 100g/den
para ořechy
lískový ořech
avokádo
max 2 polévkové lžíce na den
čerstvý zázvor
dijonská hořčice 1 lžíce
sojová omáčka ½ lžičky
holandské kakao 1 lžíce
Obecné zásady
- dostatečný přísun neslazených tekutin min. 2 l denně
Co můžete pít:
-
vodu, vodu s plátkem citronu, limetky nebo s bylinkami
-
doporučuje se denně vypít alespoň skleničku kvalitní nesycené minerálky
-
všechny druhy čajů s výjimkou ovocných čajů s kousky ovoce
-
káva a její náhražky (špaldová, melta, atd) - možno přidat lžičku mléka
Co nemůžete pít:
-
ovocné džusy včetně těch z čerstvého ovoce
-
alkoholické nápoje všeho druhu včetně piva a pita
-
jakékoliv slazené tekutiny, šťávy apod.
- zvyšte příjem minerálů a vitaminů nejlépe vhodným potravinovým doplňkem
Co nesmíte jíst:
- veškeré druhy sladkostí, cukrovinek atd....
- veškeré druhy ovoce
- pečivo¨- přílohy
- luštěniny
- některé druhy zeleniny, zejména: mrkev, červená řepa, kukuřice, červená paprika.
- nakládané houby či konzervovanou zeleninu (doslazované nálevy)
Konzumujte pouze to, co je dovoleno!
Vhodné potraviny
Vhodné potraviny pro víkendové stravování:
- Proteinové těstoviny
- Proteinové palačinky
- Naturální ořechové pasty