VZOROVÝ JÍDELNÍČEK

PONDĚLÍ

snídaně    Obložená miska s čerstvou zeleninou

svačina     Tvarohový desert s kešu ořechy

oběd        Brokolicová rýže s krůtím steakem a zakysanou smetanou

svačina    Zelené smoothie

večeře     Zeleninový salát se semínky a tzatziki dresinkem

ÚTERÝ

snídaně    Kapustové lívance se zeleninou

svačina    Proteinová svačinka

oběd        Restované fazolky se zelím a masovými nudličkami

svačina    Kefírový desert

večeře     Zeleninový salát s hermelínem

STŘEDA

snídaně    Hemenex s čerstvou zeleninou

svačina    Desert se zakysanou smetanou a lískovými oříšky

oběd        Proteinové těstoviny s domácím pestem, olivami a filírovaným kuřecím masem

svačina    Zapečená brokolice s nivou a sezamovým semínkem

večeře    Cuketovo-lilkové ratatouille s balkánským sýrem

ČTVRTEK

snídaně   Míchaná vajíčka s čerstvou zeleninou

svačina   Jogurt s vlašskými ořechy

oběd      Mořská štika s dušenou zeleninou a bylinkama

svačina  Zeleninový cottage

večeře   Zeleninový salát se zakysanou smetanou a sýrem

PÁTEK

snídaně   Vaječná omeleta s houbami

svačina   Tvarohový desert s chia semínky

oběd       Proteinové těstoviny se špenátem a kuřecím masem

svačina   Mandlový nápoj

večeře    Zeleninové ratatouille s lískovým oříškem

Sobota a neděle vlastní stravování - příprava dle doporučení.

Doporučené potraviny pro stravování na sobotu a neděli

1 běžné jídlo bohaté na bílkoviny


150g krůtí nebo kuřecí maso

150g králičí maso nebo zvěřina

120g hovězí nebo telecí maso

100g jehněčí nebo skopová kýta

180g čerstvé ryby

120g tuňák ve vlastní šťávě


Povolená zelenina


artyčok

lilek baklažán¨brokolice

celer i řapíkatý

cuketa

čekanka

zelené fazolky

fenykl

houby

chřest

květák


Zdravé tuky


olivový olej

slunečnicový olej kokosový olej

dýňový olej

řepkový olej

max. 2 polévkové lžíce na den

chia semínka


Dochucovadla


sůl

vinný ocet 1 čajová lžička

aceto Balsamico 1 čajová lžička

jednodruhové koření

0,25 l zeleninový vývar



150g tofu natural

100g sojové maso

120g mořské plody

120g drůbeží nebo hovězí játra

150g šunka od kosti

200g šmakoun




kapusta včetně růžičkové

mořské řasy

polníček

pórek

rukola

ředkev bílá i červená

paprika zelená nebo světlá

řeřicha

salát všechny druhy zelených

špenát




mandle

konopné semínko

dýňové semínko

lněné semínko

kešu

vlašský ořech




0,25 čistý masový vývar z libového masa

čerstvé bylinky

sušený česnek

čerstvý česnek 1 stroužek



3ks slepičí vejce

200g sýr Cottage

120g syrečky

50g parmazán






sojové klíčky

kysané zelí nedoslazované

patizon

kedluben

okurka salátová

petržel

chlorella

červená čočka 2 pol. lžíce/den

cibule bílá i červená 1 ks střední

dýně hokaido 100g/den




para ořechy

lískový ořech

avokádo

max 2 polévkové lžíce na den






čerstvý zázvor

dijonská hořčice 1 lžíce

sojová omáčka ½ lžičky

holandské kakao 1 lžíce

Obecné zásady

- dostatečný přísun neslazených tekutin min. 2 l denně

Co můžete pít:

  • vodu, vodu s plátkem citronu, limetky nebo s bylinkami

  • doporučuje se denně vypít alespoň skleničku kvalitní nesycené minerálky

  • všechny druhy čajů s výjimkou ovocných čajů s kousky ovoce

  • káva a její náhražky (špaldová, melta, atd) - možno přidat lžičku mléka

Co nemůžete pít:

  • ovocné džusy včetně těch z čerstvého ovoce

  • alkoholické nápoje všeho druhu včetně piva a pita

  • jakékoliv slazené tekutiny, šťávy apod.

- zvyšte příjem minerálů a vitaminů nejlépe vhodným potravinovým doplňkem

Co nesmíte jíst:

- veškeré druhy sladkostí, cukrovinek atd....

- veškeré druhy ovoce

- pečivo¨- přílohy

- luštěniny

- některé druhy zeleniny, zejména: mrkev, červená řepa, kukuřice, červená paprika.

- nakládané houby či konzervovanou zeleninu (doslazované nálevy)

Konzumujte pouze to, co je dovoleno!

Vhodné potraviny

Vhodné potraviny pro víkendové stravování:

  • Proteinové těstoviny
  • Proteinové palačinky
  • Naturální ořechové pasty
Tyto potraviny dle tohoto doporučení možno zakoupin na našem e-shopu. www.nuvys-nutrition.cz